Onder andere Adriaan van Dis (voor het boek Ik kom terug), Esther Gerritsen (Roxy) en Kees 't Hart (Teatro Olimpico) maken nog kans op het winnen van de 22ste Libris Literatuur Prijs en de bijbehorende 50.000 euro.

Dat maakt juryvoorzitter Wim Pijbes maandag in het Rijksmuseum bekend.

Ook Gustaaf Peek (Godin, held), Peter Terrin (Monte Carlo) en Niña Weijers (De consequenties) maken kans op de prijs. Naast Wim Pijbes behoren Jacqueline Bel (Vrije Universiteit Amsterdam), Rob van Essen (recensent NRC), Mario Goos (auteur) en Marnix Verplancke (recensent Trouw) tot de jury.

De jury wijdt in haar rapport enkele alinea's aan de 'zware tijden in het boekenvak' en de afname van het aantal uren dat er gelezen wordt. Boekhandelaren, liefhebbers en auteurs zouden zich zorgen moeten maken over het -ebook, luidt de verklaring.

Galadiner

Op 11 mei zal tijdens het traditionele galadiner voor genodigden in het Amstel Hotel te Amsterdam bekendgemaakt worden wie de 22ste Libris Literatuur Prijs wint. Nieuwsuur zendt die avond live een reportage uit van de prijsuitreiking. Vorig jaar won Ilja Leonard Pfeijffer de prijs met La Superba.