Het manifest van Adolf Hitler wordt na een verbod van zeventig jaar in 2016 opnieuw uitgebracht in Duitsland.

Dat meldt The Washington Post.

Het boek is in enkele landen verkrijgbaar, maar in Duitsland is het boek gelijk na het einde van de Tweede Wereldoorlog verboden door de deelstaat van Beieren, die de rechten in bezit heeft.

Deze rechten vervallen echter in december. Hierdoor zal onder andere het Duitse Instituut van Geschiedenis het boek opnieuw uitbrengen.

Academische waarde

Het instituut is van mening dat het boek een academische waarde heeft. "Natuurlijk is het voor velen een zeer ongemakkelijke situatie als je ziet dat zo'n verschrikkelijk boekt opnieuw uitgebracht wordt", zegt directeur Magnus Brechtken. 

"Aan de andere kant is het wel een goede manier om meer over de geschiedenis te weten komen. Met het uitbrengen van Mein Kampf kunnen we makkelijker zulke dramatische momenten als de Tweede Wereldoorlog en de Holocaust voorkomen."

Nederlands verbod

Het Nederlandse verbod op de verkoop van Mein Kampf staat niet letterlijk in de wet, maar vloeit voort uit artikel 137e van het Wetboek van Strafrecht: het algemene verbod op discriminatie, belediging en aanzetten tot haat en geweld.

In diverse zaken hebben rechters in het verleden bepaald dat het verkopen van haatdragende nationaalsocialistische geschriften, waaronder Mein Kampf, niet mag. Zo oordeelde het gerechtshof in Amsterdam in 2000 dat een marktkoopman die Mein Kampf in zijn kraampje op het Waterlooplein in de hoofdstad had aangeboden, schuldig was aan het "verspreiden van een boek dat aanzet tot Jodenhaat".

De man zei dat hij het boek juist verkocht, omdat hij vond dat mensen er lering uit kunnen trekken voor de toekomst. Hij kreeg geen straf.

Lees ook: Heeft het verbod op Mein Kampf zijn langste tijd gehad?