Rowan Atkinson zal de legendarische detective Jules Maigret naar het witte doek brengen. De Mister Bean-acteur gaat de rol vertolken in twee opzichzelfstaande films voor ITV.

Dat maakt de productiemaatschappij vrijdag bekend.

Jules Maigret is de hoofdpersoon in 75 romans van de Belgische schrijver Georges Simenon. Het verhaal gaat dat het personage door de schrijver zou zijn verzonnen terwijl hij met zijn boot in Delfzijl lag. Inmiddels wordt deze theorie in twijfel getrokken. 

Op basis van de boeken komen er twee films genaamd Maigret Sets a Trap en Maigret's Dead Man. Beide films gaan twee uur duren.

Enthousiast

Atkinson is naar eigen zeggen al jaren fan van de boeken en verheugt zich op zijn rol als de pijprokende detective in de zware fluwelen jas en bolhoed. 

"Ik verslind de Maigretboeken al jaren. Het is een intrigerend personage, werkzaam gedurende een fascinerende periode in de geschiedenis van Parijs." Andere castleden zijn nog niet bekendgemaakt.

Het is nog niet bekend wanneer de films op tv komen. In de tussentijd zullen fans van de boekenreeks genoegen moeten nemen met het standbeeld van Maigret in Delfzijl.