Boekrecensie: Anna Gavalda - Het leven, maar dan beter

Wervelende Franse novelle in twee delen over twee jonge Parijzenaren die een omslag in hun leven meemaken.

In het eerste verhaal staat de jonge Mathilde centraal. De gesjeesde studente deelt een appartement in Parijs met twee keurige meisjes uit de provincie, terwijl zij zelf allesbehalve keurig is.

Ze zwermt van bed naar bed ("Wanneer je Paul uitkleedt om Pierre weer aan te kleden om uiteindelijk naakt in de armen van Jacques te belanden.") en drinkt als een vis.

In razende en overtuigend vertaalde monologen, die variëren van verzuchting tot tirade en alles daartussen, is Mathilde toch een ontwapenende jonge vrouw.

Enerzijds vanwege de wijze waarop ze met zelfspot en hunkerend naar verlossing door Parijs wervelt, anderzijds oogst ze begrip door de sporadische opmerkingen over haar ouderlijk nest, waar veel aan schort - moeder ziek, vader nam de benen.

Op de dag dat Mathilde, met alweer een slok op, een noodlottige vergissing maakt, wordt haar baken verzet. Ze ontdekt dat ze werd geleefd, en ze verandert in een vrouw die weet waar ze haar graal moet zoeken. 

Tart het lot

Het tweede bedrijf gaat over Yann, ook een jonge Parijzenaar, ook met een studie die hem niet vooruit helpt. Yann sukkelt door het leven tot hij kennismaakt met zijn buren.

De gezette Jood en de beeldschone ballerina vormen een wervelend echtpaar met twee kinderen, voor wie het leven een feest is. Personages die je onmiddellijk in je hart sluit, monter, levenslustig en stapelverliefd op elkaar.

“Er komt een moment dat je het lot in zijn nekvel moet grijpen”

De ontmoeting betekent het keerpunt voor de dociele Yann, die de les van de man in zijn oren knoopt: "[...]er komt een moment dat je het lot in zijn nekvel moet grijpen [...] In zo'n geval is het niet 'Help jezelf en de hemel zal je helpen,' maar 'Vrolijk de hemel op en misschien dat hij je zal bedanken'." Yann is geen hemelbestormer, maar ook voor bescheiden mensen als hij kunnen dromen van een ander leven een haalbare kaart zijn, zo ontdekt hij.

Deze wat belegen intrige krijgt in de handen van Gavalda een geestige en toch aangrijpende uitwerking. Met name omdat deze contemporaine roman niet cynisch is, maar met de vinger aan de pols van deze tijd het inzicht biedt dat je ook in crisistijd mag kiezen voor wat je hart je ingeeft. Dat het warme badje van de gouden jaren voorlopig achter ons ligt, wil nog niet zeggen dat de koek helemaal op is.

Het leven, maar dan beter is verschenen bij uitgeverij De Geus, vertaling Floor Borsboom.

Facebook & Twitter

Facebook & Twitter
Volg het nieuws van NU.nl/Entertainment ook op Facebook en Twitter

NUwerk

Tip de redactie