De vaste prijs voor boeken blijft voorlopig overeind. Dat heeft het kabinet vrijdag besloten. Over vier jaar wordt de wet op de vaste boekenprijs opnieuw bekeken.

Het kabinet volgt met dit besluit de Raad voor Cultuur.

Die had geadviseerd om de vaste boekenprijs te handhaven om minder commerciële titels beter te beschermen. De wet op de vaste boekenprijs bestaat sinds 2005 en slaat op papieren boeken.

De vaste boekenprijs verplicht uitgevers om de consumentenprijs van nieuwe titels vast te stellen. Dat houdt in dat nieuwe boeken bij iedere boekenverkoper even duur zijn. De gedachte daarachter is dat boekverkopers met de winst op goedverkopende boeken ook risicovolle titels kunnen inkopen.

Het gaat dan om poëzie, essays of werk van beginnende of minder bekende schrijvers. Ook uitgevers kunnen dan meer risico nemen om zulk werk te publiceren.

Risicovol

Volgens de Raad is het juist in deze moeilijke tijd voor de boekenbranche belangrijk om risicovolle boeken te blijven stimuleren. Er zijn steeds minder lezers en bovendien worden steeds meer boeken digitaal gelezen, bijvoorbeeld via een e-reader. Daardoor lopen de inkomsten terug.

Minister Jet Bussemaker (Cultuur) ziet de wet als een middel voor het behoud van ''een vitale leescultuur''. De komende jaren moet de boekenbranche wel laten zien dat de vaste boekenprijs inderdaad leidt tot meer publicatie en inkoop van minder commerciële boeken. Uit de onderzoeken tot nu toe wordt dat nog niet helemaal duidelijk.

Verder moeten de partijen in de boekensector meer samenwerken en innoveren, vindt Bussemaker.

De Koninklijke Vereniging van het Boekenvak (KVB) reageert positief. Zij denken dat het besluit goed is voor het waarborgen van de kwaliteit, diversiteit en beschikbaarheid van het boekenaanbod

"Het maatschappelijk belang van een geletterde samenleving en het lezen van boeken als middel voor de zelfontplooiing en ontwikkeling voor Nederlanders van alle leeftijden, kan moeilijk overschat worden. De levendige boekcultuur die we in Nederland hebben is dan ook van vitaal belang voor ons land", aldus Ria Derks van de KVB.