De biograaf van Doris Lessing heeft zijn taak naast zich neergelegd. De 80-jarige Michael Holroyd acht zichzelf te oud om de klus nog te kunnen afronden.

Dat heeft Holroyd tegen de Britse krant The Guardian gezegd.

De biograaf werd een hele tijd geleden door de inmiddels overleden Lessing aangewezen om haar biografie te schrijven. Nu geeft hij echter aan dat de taak teveel van hem vergt. "Haar archief is echt enorm. Het zou me wel tien jaar kosten om onderzoek te doen en over haar leven te schrijven. En dat betekent dat ik echt te oud ben."

De literaire curatoren van Lessing moeten nu opzoek naar een nieuwe biograaf die toegang krijgt tot het archief en de dagboeken van de schrijfster. Dat doen ze samen met Holroyd.

"We hebben al een hoop voorstellen gekregen", vertelt de biograaf. "Van academici, non-academici, mannen en vrouwen. Het kost even wat tijd, maar ik denk dat we in de lente wel iemand hebben uitgekozen."

Werk

Doris Lessing was een Britse schrijfster. Ze werd in 2007 onderscheiden met de Nobelprijs voor de Literatuur. Ze schreef in haar leven meer dan vijftig werken, waaronder The Golden Notebook en The Grass is Singing. Op 94-jarige leeftijd overleed Lessing.