Erotiekketen Christine le Duc krijgt een boete van 15.000 euro, omdat het nagenoeg gratis handboeien heeft weggeven bij de aankoop van de trilogie Vijftig Tinten. 

Dat heeft het Commissariaat voor de Media woensdag bekendgemaakt, zo meldt het Financieele Dagblad.

De handboeien werden in combinatie met de trilogie aangeboden voor een meerprijs van 0,09 eurocent. Deze vorm van klanten verleiden mag niet, zo ordeelt het Commissariaat voor de Media.

"Door deze handboeien bij gelijktijdige verkoop van de boeken voor euro 0,09 te verkopen, verstrekt Christine le Duc bij verkoop van de boeken een geldelijk voordeel", zo luidt het besluit. 

Vaste boekenprijs

De wet op de vaste boekenprijs bepaalt dat boeken moeten worden verkocht voor de prijs die de uitgever aan het Commisariaat heeft gemeld. Bij de Vijftig Tinten-trilogie (Vijftig Tinten Grijs, Vijftig Tinten Donkerder en Vijftig Tinten Vrij) zou dit bedrag op 39,90 liggen. 

Het is niet bekend hoeveel boeken Christine le Duc heeft verkocht door de actie. Het bedrijf zegt zich niet bewust te zijn geweest van de overtreding en noemt de hoogte van de boete 'zeer fors'.

Reactie

Marc Koster, directeur omnichannel van Beate Uhse, het moederbedrijf van Christine le Duc: "We respecteren deze boeiende uitspraak van het Commissariaat voor de Media uiteraard, maar vinden de boete aan de hoge kant voor een onschuldige actie als dit", aldus Koster.

"We geven onze klanten graag cadeautjes en zijn ons er nooit van bewust geweest daarmee de wet te overtreden. Boeken zijn nu eenmaal niet onze specialiteit."