De vier overgebleven oorspronkelijke kopieën van de achthonderd jaar oude Magna Carta liggen voor het eerst bij elkaar. 

Zij zijn volgens Britse media drie dagen te bezichtigen in de British Library in Londen.

Meer dan 40.000 mensen lootten mee om de kopieën van het wereldberoemde document te bekijken, maar voor slechts 1215 van hen (iets meer dan 3 procent) is er plaats.

De Magna Carta (Latijn voor grote oorkonde) geldt als een van de eerste stappen op weg naar de invoering van de parlementaire democratie. De Engelse koning Jan zonder Land ondertekende onder druk van leenmannen het handvest op 15 juni 1215 in een weiland bij Runnymede, nabij Windsor.

Video: Magna Carta herenigd

Macht van koning

In het document wordt de macht van de koning ingeperkt en worden grotere politieke vrijheden gegarandeerd. Zo mag de koning niet meer eigenmachtig inkomsten of roerende goederen belasten. Ook kan hij niet meer zelf vacatures binnen de kerk invullen.

De vier kopieën zullen na drie dagen in de Library voor één dag naar het Hogerhuis worden overgeplaatst. Daarna gaan ze terug naar hun vaste ligplaats: de Library (twee) en de kathedralen van Lincoln en Salisbury. De komende tijd zullen er meer evenementen worden gehouden om achthonderd jaar Magna Carta te herdenken.

Werelderfgoedlijst

Unesco, de VN-organisatie voor onderwijs, cultuur en wetenschap, heeft de Magna Carta in 2009 opgenomen op de Werelderfgoedlijst van documenten.