Een week vol nieuwe boeken en dus nieuwe recensies; waarin werd gerecenseerd, bekritiseerd, bejubeld en geprezen. Hier volgt een overzicht van de beste boeken van de week.

NU.nl blikt in samenwerking met Boeqt.nl terug op de week.

Het is niet moeilijk om de hoogst gewaardeerde boeken van deze week met elkaar te laten rijmen. Op donderdag begon officieel de week van de poëzie. Volgende week wordt de VSB poëzieprijs uitgereikt.

De NRC schotelde haar recensenten alle genomineerde bundels voor en ook op de andere redacties werd deze week veel dichtkunst gelezen - en bewonderd.

Antjie Krog - Medeweten
De in tweetalige versie uitgegeven bundel Medeweten is gecomponeerd aan de hand van sterfgevallen. Maar er staat ook een gedicht in over de gorgonzolasaus van vrienden. Maar met de bitterheid die Krog bezit, zou zelfs dat met een sterfgeval kunnen aflopen. De Zuid-Afrikaanse dichteres snijdt thema's als schuld, ouder worden en haar eigen relevantie aan. Dit alles doet ze volgens de 4-sterren recensie van de NRC op een prachtige, verhalende manier.

Krog op haar sterkst (Volkskrant, 5 sterren).

Alfred Schaffer - Mens dier ding
Alfred Schaffer, een van de genomineerden van VSB Poezieprijs, liet zich voor zijn nieuwste dichtbundel inspireren door een andere Zuid-Afrikaanse schrijver. Naar eigen zeggen schreef hij Mens dier ding na het lezen van een boek van Thomas Mofolo. De gedichten in de bundel vertellen het verhaal van een Zuid-Afrikaanse dictator.

De jury van de VSB prijs zegt zich dit jaar vooral gefocust te hebben op de taligheid van de genomineerde poëzie. En in Mens dier ding worden inderdaad alle registers van taal (en genre) opengetrokken. Arie van den Berg van NRC waande zich ontdekkingsreiziger terwijl Schaffer hem meenam van lyriek naar nuchtere straattaal, van dagdroom naar mop. Hij bekocht zijn ontdekkingsreis met 5 sterren en de getuigenis dat Mens dier ding "een gebeurtenis in de poëzie" is. 

Ilja Leonard Pfeijffer - Giro giro tondo, een obsessie
Mocht je deze week een van de titels op deze lijst aanschaffen, dan ontvang je Giro giro tondo, een obsessie er voor niets bij. Ilja Leonard Pfeijffer schreef de bundel namelijk als het poëziegeschenk van dit jaar. Giro giro tondo is een regel uit een Italiaans kinderliedje, in vertaling: Draai draai rond. En waar het om draait in de sonnetten van Pfeijffer is de liefde en met name de vrouw.

In een interview dat deze week in HP de Tijd verscheen zegt hij aan het achtervolgen van de liefde al teveel energie te hebben verspild. Vrouwen kan hij beter verzinnen dan dat ze in het echt zijn. En juist over die tegenstelling tussen ideaal en werkelijkheid dicht hij in Giro giro tondo. Speels en virtuoos, met geestige zinnen. Aldus de recensente van de NRC, die er onder andere deze regel tussenuit pikte:"'Ik maak je mooier, maak je maar geen zorgen./ Ik dicht er zo een hele cupmaat bij."

Erik Jan Harmens - Hallo Muur
Terwijl de L'achouffe van Ilja Leonard Pfeijffer tijdens zijn interviews onophoudelijk bijgevuld wordt, viert dichter Erik Jan Harmens zijn nuchterheid. In Hallo Muur zijn zijn jaren van alcoholverslaving in alle eerlijkheid opgetekend. Wrang, maar ook humoristisch. NU.nl sprak Harmens deze week over zijn boek, De wereld draait door verkoos het tot titel van de maand.

Joost Zwagerman - Voor alles
Alvorens de recensie van zijn jongste dichtbundel te beginnen, bejubelt De Groene Amsterdammer Zwagerman als culturele homo universalis. Niet alleen vindt zijn talent uiting in verschillende vormen, ook de stijl varieert succesvol. In zijn proza is hij misschien bedachtzaam, maar in zijn poëzie schuwt Zwagerman het lyrische niet en zoekt hij ook de erotiek op. In het eerste gedeelte van Voor alles daalt de dichter af in de krochten van het lichaam.

Hoewel de onderwerpen persoonlijk en soms ook pijnlijk zijn, kan de recensent toch niet om het slappe ritme en de mislukte observaties heen. Het tweede gedeelte is geslaagder; Op een levenslustige manier laat Zwagerman zijn geliefde opgaan in kunstwerken. Maar ook deze 'truc' heeft Piet Gerbrandy op een gegeven moment door. Al met al bevindt hij het een matige bundel van een man waar we desalniettemin van blijven houden.  

Tot slot, voor meer dichtbundels die de laatste jaren geprezen werden, bekroond met sterren door Volkskrant en NRC kunt u hier terecht.