De VSB Poëzieprijs is dé prijs voor Nederlandstalige poëzie en bekroont de beste Nederlandstalige dichtbundel. NU.nl stelt in samenwerking met Poetry International de vijf genomineerden voor. Deze week: Sasja Janssen.

"Ik trek mijn species aan is een uitdagende en beklijvende bundel is een fabelachtig echt spel tussen begin en einde en alles daartussenin", zegt de jury. 

"Er worden soorten van mensen geboren die vervolgens trachten te overleven. Misschien is seksualiteit het enige houvast, of in elk geval een benadering van identiteit. De zinnen prikkelen, pesten, doen lachen en nadenken in een perfect aan elkaar geregen korset van woorden."

Hoogtepunt

De uitreiking van de prijs is traditioneel het eerste hoogtepunt van de Poëzieweek en vindt dit jaar plaats op 28 januari in de Kunsthal Rotterdam.

De jury van de editie 2015 bestaat uit NRC-hoofdredacteur Peter Vandermeersch, taalwetenschapper Yra van Dijk, VRT-presentatrice Ruth Joos, dichter Peter Theunynck en dichter en prijswinnaar van vorig jaar Antoine de Kom.

Zij nomineerden uit 107 ingezonden titels de dichtbundels Vlinderslag van Piet Gerbrandy, Ik trek mijn species aan van Sasja Janssen, Archaïsch de dieren van Hester Knibbe, Mens dier ding van Alfred Schaffer en Wij totale vlam van Peter Verhelst.