In Ronald Giphart's nieuwe roman, Harem, komt veel seks voor. "Een ge-wel-dig onderwerp, dat in het verdomhoekje is gekomen", vindt de schrijver.

De laatste roman waarin Giphart uitgebreid over seks schreef was Ik omhels je met duizend armen uit 2001. "Ik heb al heel lang niet over seks geschreven hoor", aldus Giphart vrijdag in een interview met de Volkskrant.

Seks speelt in het boek een grote rol. "Ik heb het geschreven als een debuutroman en in een debuutroman hoort een ontmaagding."

Geweldig

Maar bovenal vindt de schrijver seks een 'ge-wel-dig' onderwerp om over te schrijven. "Er is in Nederland een enorme verpreutsing aan de gang. Ik merk het op scholen. Ik kan niet meer dezelfde stukken voorlezen als vroeger. Leerlingen zijn preutser geworden", merkt hij.

In goede literatuur hoort volgens Giphart seks. "Ik zeg niet dat in alle romans seks moet voorkomen, maar goeie literatuur gedijt met een goede seksscène. Als je in een boek het leven recht wilt doen, zeker als het gaat over relaties en menselijke omgangsvormen, hoort seks erbij."