Schrijfster Maartje Wortel heeft donderdagmiddag in Amsterdam de BNG Bank Literatuurprijs gewonnen. Ze krijgt de oeuvreprijs voor jong talent naar aanleiding van haar roman IJstijd

Juryvoorzitter Annemarie Oster reikte de prijs aan Wortel uit. Hanna Bervoets en Naomi Boekwijt waren ook genomineerd. 

De 32-jarige auteur wint met de prijs 15.000 euro en een sculptuur van Theo Eldik. Ze wist de jury te overtuigen met haar "nuchtere, constaterende stijl".

"Met weinig tell, in achteloze, kunstige streken, zet Wortel de psyche van haar personages feilloos neer", staat te lezen in het juryrapport.

De BNG Bank Literatuurprijs wordt sinds 2005 uitgereikt. Vorig jaar won Wytske Versteeg. Andere winnaars waren Christiaan Weijts, Jan van Mersbergen en Gustaaf Peek.

Mager jaar

De jury vond 2014 'literair gezien' een mager jaar. "Te weinig durf, te povere stilistische en compositorische middelen, geen urgentie, zozeer dat de vraag opkomt: waren deze boeken wel uitgegeven als de auteur niet jong en niet onweerstaanbaar aantrekkelijk was geweest?"

Daarom stonden dit jaar slechts drie en geen vijf auteurs op de shortlist. "Wij kozen welbewust voor maar drie genomineerden, omdat de verschillen met een vierde of vijfde te pijnlijk zouden zijn voor die vierde of vijfde", luidt het scherpe oordeel van de jury. "Dat zou wreed zijn geweest."