Van Dale, bekend van het gelijknamige woordenboek, gaat de nieuwe editie van het Groene Boekje uitgeven. Het spellingsboekje is naar verwachting in oktober te koop.

Dat maakt De Nederlandse Taalunie maandag bekend.

Hoewel de organisatie tevreden is over de huidige partner Sdu Uitgevers en Lannoo, besloot zij uit commerciële belangen op zoek te gaan naar een nieuwe uitgever. Volgens de Taalunie kwam Van Dale op dat gebied het beste uit de bus, maar ook marketing en vormgeving speelden een rol.

De spellingsregels zijn niet veranderd, maar het boekje wordt wel uitgebreid met nieuwe woorden zoals appen, chillen, smoothie en fluohesje. In totaal bevat het 50.000 trefwoorden, waaronder zogenoemde twijfelwoorden. Dit zijn woorden waarvan mensen de spelling veelvuldig opzoeken op internet.

Onduidelijkheid

Ook besteedt het Groene Boekje speciale aandacht aan de Nederlandse woordenschat uit Suriname en het Caribische gebied, waar het Nederlands ook een officiële taal is.

Het boekje verschijnt elke tien jaar en is bedoeld om onduidelijkheid over de officiële spelling van (nieuwe) Nederlandse woorden te voorkomen. De nieuwe uitgave van het boekje zal ook online kosteloos beschikbaar zijn. Het papieren exemplaar verschijnt voor het eerst in twee versies: een editie met harde kaft en een goedkopere paperbackversie.