De VSB Poëzieprijs is dé prijs voor Nederlandstalige poëzie en bekroont de beste Nederlandstalige dichtbundel. NU.nl stelt in samenwerking met Poetry International de vijf genomineerden voor. Deze week: Piet Gerbrandy.

"Een hoogtepunt in het oeuvre van een dichter die bekend staat om poëzie die volstrekt eigenzinnig is, rondborstig en zinnelijk, en tegelijk heel klassiek", zegt de organisatie.

"Elk gedicht is fris en onpeilbaar. Deze poëzie lezen is een feest door de humor en het vernuft waarmee de dichter te werk gaat, en door de zoektocht naar zin, van ‘vorm op zoek naar vrijheid of bestendiging."

Hoogtepunt

De uitreiking van de prijs is traditioneel het eerste hoogtepunt van de Poëzieweek en vindt dit jaar plaats op 28 januari in de Kunsthal Rotterdam.

De jury van de editie 2015 bestaat uit NRC-hoofdredacteur Peter Vandermeersch, taalwetenschapper Yra van Dijk, VRT-presentatrice Ruth Joos, dichter Peter Theunynck en dichter en prijswinnaar van vorig jaar Antoine de Kom.

Zij nomineerden uit 107 ingezonden titels de dichtbundels Vlinderslag van Piet Gerbrandy, Ik trek mijn species aan van Sasja Janssen, Archaïsch de dieren van Hester Knibbe, Mens dier ding van Alfred Schaffer en Wij totale vlam van Peter Verhelst.