De VSB Poëzieprijs is dé prijs voor Nederlandstalige poëzie en bekroont de beste Nederlandstalige dichtbundel. NU.nl stelt in samenwerking met Poetry International de vijf genomineerden voor. Deze week: Peter Verhelst.

"In zijn rijke, spirituele bundel verkent Verhelst liefde, afscheid en vernietiging. Het is een grootse en lyrische poging het nu en de eeuwigheid te begrijpen, te benaderen, te beschrijven", zegt de organisatie.

"Intussen vlamt door de bundel het herhaalde verlangen naar schoonheid van het moment, tegen het vergeten van de tedere dingen. Verhelst toont opnieuw zijn zeldzame talent het Nederlands te laten zingen."

Hoogtepunt

De uitreiking van de prijs is traditioneel het eerste hoogtepunt van de Poëzieweek en vindt dit jaar plaats op 28 januari in de Kunsthal Rotterdam.

De jury van de editie 2015 bestaat uit NRC-hoofdredacteur Peter Vandermeersch, taalwetenschapper Yra van Dijk, VRT-presentatrice Ruth Joos, dichter Peter Theunynck en dichter en prijswinnaar van vorig jaar Antoine de Kom.

Zij nomineerden uit 107 ingezonden titels de dichtbundels Vlinderslag van Piet Gerbrandy, Ik trek mijn species aan van Sasja Janssen, Archaïsch de dieren van Hester Knibbe, Mens dier ding van Alfred Schaffer en Wij totale vlam van Peter Verhelst.