Het boek Kieft van journalist Michel van Egmond is de bestverkochte titel van vorig jaar. 

Van het boek over voormalig profvoetballer Wim Kieft gingen 159.163 exemplaren over de toonbank, maakte de stichting CPNB donderdag bekend. Van Egmond won vorig jaar ook de NS Publieksprijs met zijn relaas over Kieft.

Op de tweede plaats staat Band-it! van de Amerikaanse Colleen Dorsey. Het boek rond de 'looming' rage (sieraden knutselen van elastiekjes) is vooral in de zomer flink verkocht. Liefst 144.758 exemplaren vonden de weg naar de consument. De kraamhulp van thrillerauteur Esther Verhoef staat met 143.603 verkochte exemplaren op de derde plek.

Voor de boekenmarkt was 2014 wederom een moeizaam jaar. De omzet van algemene boeken daalde met 7,3 procent. Er gingen 37,3 miljoen boeken over de toonbank, een daling van 8,8 procent ten opzichte van een jaar eerder.

13 euro

De Nederlander was wel bereid gemiddeld méér per boek uit te geven: 13 euro ten opzichte van 12,80 euro in 2013. In de eerste helft van het jaar had de boekenmarkt veel last van het faillissement van boekhandelsketen Polare. In de tweede helft trad weer wat herstel op, vooral in de week van Sinterklaas.

In de CPNB Top 100 zijn titels over gezondheid flink vertegenwoordigd. Ook staan er in de top 10 zes titels van Nederlandse bodem, beduidend meer dan in 2013 (toen waren het er drie).

Antonie Kamerling

Actrice Isa Hoes bereikte de vierde plaats (131.469 verkochte exemplaren) met haar boek Toen ik je zag over het leven met haar man Antonie Kamerling, die aan depressies leed en zelfmoord pleegde. Een opvallende titel is de Bijbel in gewone taal op plek acht.