De Italiaanse Carlo Petrini, medeoprichter van de wereldwijde Slow Food-beweging, krijgt de Johannes van Damprijs uitgereikt voor zijn bijdrage aan de internationale voedselcultuur.

Dit meldt Slow Food Nederland dinsdag.

De prijs is in 2013 in het leven geroepen na het overlijden van de Amsterdamse culinair journalist Johannes van Dam en wordt uitgereikt aan auteurs die zich hebben ingezet voor de verspreiding van de kennis van de gastronomie.

De vijfkoppige jury prijst Petrini voor het aanwakkeren van de belangstelling voor lokale producten en gerechten. Een breed scala aan gastronomen, koks en culinair journalisten zou zijn beïnvloed door de visie van de Italiaan.

De 65-jarige Petrini ontvangt de prijs op 16 januari tijdens een plechtigheid in de aula van de Universiteit van Amsterdam. Ter gelegenheid van de toekenning van de prijs wordt daarnaast een nieuwe editie van Petrini's boek Slow Food uitgebracht.

Eerdere winnaars van de Johannes van Damprijs zijn kookboekschrijfster Claudia Roden en culinair wetenschapper Harold MacGee.