Het Gemeentemuseum in Den Haag komt dit jaar met een 'standaardwerk' over het leven en werk van kunstschilder Piet Mondriaan (1872-1944). 

Directeur Benno Tempel bevestigde vrijdag een bericht in dagblad Trouw hierover.

Het museum, dat de grootste collectie Mondriaans ter wereld bezit, kan de biografie nu uitbrengen omdat de rechten op het werk van de kunstenaar per 1 januari zijn vervallen. In Nederland vervallen de auteursrechten zeventig jaar na de dood van de maker.

Mondriaan overleed op 1 februari 1944 in New York. Iedereen kan nu reproducties maken met afbeeldingen van schilderijen van een van de bekendste kunstenaars van Nederland.

Eerder moest het museum voor het gebruik van afbeeldingen altijd veel geld betalen aan de Mondrian Trust, een Amerikaanse organisatie die de rechten van de erven beheert.

''We hebben daardoor letterlijk een aantal boeken niet kunnen maken omdat het te duur werd'', zegt Tempel. Zelfs voor detailafbeeldingen van bijvoorbeeld verfmonsters of een röntgenafbeelding moest het museum ''telkens ongelofelijk veel betalen''.

Idiotie

De Mondrian Trust stelt overigens op haar website dat voor een deel van de schilderijen toch nog een vergoeding betaald moet worden, omdat volgens Amerikaanse regels dit werk pas 95 jaar na publicatie rechtenvrij is.

Tempel trekt zich daar niets van aan. ''Mondriaan was een Nederlandse kunstenaar en voor hem geldt de Nederlandse wet.'' Als er een rekening komt uit de VS, legt hij die terzijde. ''Met dit soort idiotie houden we ons niet bezig.''

Met het vervallen van de rechten komen naar verwachting ook andere boeken uit over Mondriaan, maar Tempel wil dit voor zijn. ''We willen voorkomen dat er prutswerk op de markt komt dat een verkeerd beeld geeft van de kunstenaar.

Wij willen een realistisch beeld schetsen over zijn leven. Hoe Mondriaan bijvoorbeeld in Parijs in aanraking kwam met muziek. Toen Josephine Baker daar optrad, was hij daar bijna elke avond bij.''