Een week vol nieuwe boeken en dus nieuwe recensies; waarin werd gerecenseerd, bekritiseerd, bejubeld en geprezen.

NU.nl blikt in samenwerking met Boeqt.nl terug op de week.

Kennelijk vieren ook recensenten kerst. Behalve bij de NRC en de Volkskrant, waar nog aardig met sterren werd gestrooid, werd er deze week vooral teruggeblikt op de beste boeken van het afgelopen jaar.

Als de informele maar grote winnaar voor 2014 kwam toch wel Godin, Held van Gustaaf Peek uit de bus. Zowel de NRC, Elsevier, HP de Tijd, het Parool als de Groene Amsterdammer benoemden het tot een van de besten van het jaar. En in Oktober was de roman trouwens al boek van de maand bij De Wereld Draait Door.

Godin, Held vertelt het verhaal van twee geliefden, van achter naar voor. Van de laatste kus tot de eerste, verlegen blik. Hoewel de meeste recensenten smulden van de vele intieme scenes, werd het de recensente van de Volkskrant allemaal net iets te veel. Om die reden gaf zij het boek destijds maar drie sterren.

Andere favorieten, hoewel met een grote achterstand op Peek, waren Ik kom terug van Adriaan van Dis en De Stamhouder van Alexander Münninghoff. Beiden ook al eerder besproken in deze rubriek.

Broedplaats van moderne literatuur

Athenaeum van Friedrich Shlegel is een bundeling van essays, kritieken en fragmenten uit misschien wel het meest invloedrijke literaire tijdschrift ooit. Het tijdschrift Athenaeum bestond in de laatste decennia van de 18e eeuw en is volgens de NRC het decor geweest van de geboorte van de moderne literatuur. En voor de bundeling zelf ook niets dan lof: 5 sterren.

De redacties waren afgelopen week al goed in de kerststemming. Noemde de recensent van NRC Athenaeum al een "feest voor de geest", Dijken van Nederland is volgens de Volkskrant niet alleen 5 sterren waard maar ook een "kijk- en leesfeest": een feestje ter ere van de Nederlandse dijken, in al hun verscheidenheid.

En na alles wat ze voor ons betekend hebben, mag dat ook wel een keertje. In het boek van Eric-Jan Pleijster en Cees van der Veeken zijn wel veertig dijken tot in detail geportretteerd. Daarnaast vind je er essays en mooie infographics in terug.

De prijzen

Het was ook een prijs-luwe week, een zeldzaamheid in de boekenwereld. Daar maakte de jury van de Herman de Coninckprijs handig gebruik van door de nominaties voor deze poezie-prijs bekend te maken. Dichtbundels krijgen toch al weinig aandacht. Dat wordt dan goedgemaakt aan het einde van het jaar.