Eddy Hekman, de vader van Renske Hekman die op 13 april 2011 in haar woning in Baflo door Alasam S. om het leven werd gebracht, schrijft een boek over de gebeurtenissen in Baflo.

Dat meldt Dagblad van het Noorden zaterdag.

De rechter heeft Alasam S. veroordeeld tot zes jaar celstraf en tbs met dwangverpleging. De familie Hekman heeft na de uitspraak van de rechter besloten om eenmalig hun verhaal te doen. Ze zeggen dat het Openbaar Ministerie (OM) een zeer negatief beeld van de 29-jarige S. gecreëerd heeft die niet overeenkomt met de werkelijkheid.

Hekman en S. gaan beiden bijdragen aan het boek. Ze vertellen beiden vanuit hun eigen beleving over de gebeurtenissen en de verhalen worden niet op elkaar afgestemd. Het boek moet in 2015 verschijnen.

Psychose

De uitgeprocedeerde asielzoeker uit het Afrikaanse Benin sloeg in april 2011 zijn 29-jarige vriendin Renske Hekman met een brandblusser dood.

Even later schoot S. de 48-jarige politieman Dick Haveman dood met zijn dienstwapen, dat S. wist te bemachtigen toen de politie hem wilde arresteren. S. schoot ook op twee dorpsbewoners, van wie er een gewond raakte.

Het hof acht twee keer doodslag, twee keer poging tot doodslag en een poging tot zware mishandeling bewezen, echter kan de dood van Hekman de man uit Benin niet worden toegerekend, vanwege "volledige ontoerekeningsvatbaarheid". S. verkeerde volgens het hof in een accute psychotische stoornis.

Ontoerekeningsvatbaar

De dood van agent Haveman kan hem volgens het hof wel worden toegerekend. Bij het doden van de agent speelde de psychose wel een rol, maar niet in die mate dat hij volledig ontoerekeningsvatbaar was.

De ouders van Hekman bezoeken S, maandelijks in de gevangenis. Ze hebben besloten S. te steunen. "Alasam is een stukje van Renske. Dat idee helpt ook bij de verwerking,'' aldus Lieuwkje Hekman tegen het Dagblad van het Noorden.