Tegen de Franse schrijver en journalist Kamel Daoud is een islamitische doodsvloek uitgesproken.

''Fatwa om mij te doden uitgevaardigd door Algerijnse salafistische beweging'', meldt Daoud zelf via Twitter. Daoud is zelf van oorsprong Algerijns.

Hij werd dit jaar genomineerd voor de prestigieuze Prix Goncourt voor zijn roman Meursault, meldt de Franse krant Libération donderdag.

Op zijn Facebookpagina schrijft Daoud over "vijftig tinten haat". ''Degenen die je vertellen over nationale constanten, nationalisme en religie zijn vaak agressief, gewelddadig, haatdragend, saai en bijziend. Ze zien in de wereld aanvallen, samenzweringen, manipulatie en bedrog van het Westen.''

Oorlog

De zelfbenoemde salafistische leider Abdelfatah Hamadache Ziraoui, die de fatwa tekende, vindt dat Daoud ''een oorlog voert tegen Allah, de profeet, de Koran en de waarden die heilig zijn in de islam''.

Volgens hem heeft de schrijver zich schuldig gemaakt aan afvalligheid, waarop volgens de wet van de islam de doodstraf zou staan.

Het is niet de eerste keer dat een schrijver vogelvrij wordt verklaard via een fatwa. De Iraanse leider Khomeini sprak in 1989 een fatwa uit tegen de Britse schrijver Salman Rushdie, die daarop tien jaar lang moest onderduiken en tegen wie zeker één bomaanslag mislukte.