Het woord dagobertducktaks is verkozen tot het Woord van het jaar 2014. Moestuinsocialisme en stemfie zijn op de tweede en derde plaats geëindigd.

Dat meldt Van Dale.

Dagobertducktaks is een speciale belasting voor extra rijke mensen. Het woord won met 17,8 procent van de stemmen.

In de categorie jongerentaal heeft aanmodderfakker gewonnen, wat lapzwans betekent. Dit woord is tevens de titel van een film die de Gouden Kalf voor beste speelfilm won.

Bij lifestyle heeft het woord vergeetverzoek gewonnen. Een vergeetverzoek is wanneer iemand aan een zoekmachine vraagt om zijn of haar gegevens te wissen.

Selfiestick

Selfiestick heeft met 33 procent van de stemmen gewonnen in de categorie Sport en Amusement. De stok waar gemakkelijk een telefoon op vast gezet kon worden om mooiere foto's te maken werd deze zomer een grote hit.

In België is de winnaar van het Woord van het Jaar flitsmarathon: een politieactie waarbij de hele dag intensief geflitst wordt.

Mensen konden stemmen op tien nieuwe woorden: fotobom, jihadgezin, moestuinsocialisme, stemfie, crimiclown, dagobertducktaks, clownspiet, kalifaatganger, straatintimidatie en wegkijkstaat.

De verkiezing van Van Dale wordt sinds 2007 gehouden in het hele Nederlandse taalgebied. Het gaat om woorden die ontstaan in de media. Ze raken vaak in zwang door een nieuwsfeit en zijn min of meer blijvend in het dagelijkse taalgebruik. Vorig jaar won het woord selfie.

Waan van de dag bepaalt Woord van het Jaar