Het Openbaar Ministerie (OM) in Amsterdam is in hoger beroep gegaan tegen de uitspraak van de rechtbank over de man die het boek Mein Kampf heeft verkocht.

Vorige maand oordeelde de rechtbank dat de antiquair geen straf krijgt en daar is justitie het niet mee eens, zo maakte ze vrijdag bekend.

Het OM eiste tijdens de zitting een geldboete van 1.000 euro, waarvan 500 euro voorwaardelijk. De rechtbank stelde dat de verkoop van het omstreden boek van Adolf Hitler weliswaar strafbaar is, maar dat een veroordeling in strijd is met het recht van vrijheid van meningsuiting.

Volgens justitie bevat het boek uitlatingen die beledigend zijn over Joden en aanzetten tot haat, discriminatie en gewelddadig optreden tegen Joden. Het verkopen ervan is dan ook strafbaar als de verkoper weet of zou moeten vermoeden dat het boek deze elementen bevat, meent het OM.

Daarnaast stelt het dat de antiquair met de verkoop van het werk geen voorlichting over discriminatie of feitelijke informatie hierover heeft willen geven.