Vijfde vertaalde misdaadroman van het Zweedse schrijfkoppel dat zich Lars Kepler noemt. Een engerd filmt stiekem vrouwen en bewerkt ze daarna tot hamburgers.

Kepler heeft een stevige poot aan de grond gekregen met hun titels Hypnose, Contract, Getuige en Slaap, wat in de drukbevolkte thrillermarkt toch een behoorlijke prestatie is.

Originele verwikkelingen, hoge suspense en vooral een charismatisch hoofdpersonage Joona Linna. Stalker, de nieuwe loot aan de boom, bevredigt echter niet op alle punten.

De hoogzwangere rechercheur Margot neemt de plaats in van Keplers vaste personage Linna, de uit Finland afkomstige hoofdinspecteur met een hart zo zwaar als Wallander. Linna is "verdwenen" en op het bureau waant men hem dood.

Het is een niet sterk uitgewerkte plotlijn, een beetje kinderlijk zelfs, wat detoneert met de kracht waarmee deze Linna vier boeken lang de toon heeft gezet. Het is alsof Kepler zelf ook niet goed wist wat met deze omslag aan te vangen.

Daadkracht

Margot is geen denderde opvolgster van Linna, en haar personage komt niet daadkrachtig over. Terwijl daadkracht is vereist bij de modus operandi van de seriemoordenaar op wie de jacht is ingezet; een stalker die een paar minuten wacht met toeslaan nadat hij zijn voyeurfilmpjes op YouTube heeft gezet. Zijn passie levert malse passages op van vrouwen alleen in huis die op gruwelijke wijze worden bewerkt met steekwapens. 

De sterkste inbreng is van een psychiater, die het meeste psychologische denkwerk verricht, en van de blonde schoonheid Saga Bauer van de veiligheidsdienst.

Zij zijn de vrije vogels die buiten het protocol van het politiebureau vallen, waar zulke bedaarde mensen werken, met huis- tuin- en keukenprobleempjes, dat er voor een aandachtbehoevende seriemoordenaar bijna geen eer aan valt te behalen. 

Stijl

De plot ondervindt echter de meeste hinder van de stijl, door de minutieuze beschrijvingen van elke kamer, elke paraplubak, theepotten en schoenen met of zonder veters. Het is stroef vele, vele woorden stapelen zodat het aantal pagina's stevig wordt opgejaagd, maar dan wel met het soort info dat interessanter is voor setdressers dan voor lezers.  

Uitgegeven door Cargo. Vertaling door Jasper Popma en Clementine Luijten