De AKO Literatuurprijs zal vanaf 1 januari 2015 de naam ECI Literatuurprijs gaan heten.

De jaarlijkse prijs voor fictie- en non-fictieliteratuur heeft in de bekende onlineboekenclub een nieuwe hoofdsponsor gevonden. Dat maakte ECI woensdag bekend.

Aan de prestigieuze prijs blijft een geldbedrag van 50.000 euro verbonden, dat wordt toegekend door een vakjury van beroepsrecensenten uit Nederland en Vlaanderen.

Vorige maand won de Vlaming Stefan Hertmans met zijn boek Oorlog en terpentijn de laatste AKO Literatuurprijs.

Verheugd

ECI is verheugd dat het zijn naam mag geven aan de onderscheiding en belooft aan de werkwijze rond de prijs niets te veranderen. Wel zal naar verwachting in de toekomst ook een publieksprijs worden ingesteld.

"De Stichting Jaarlijkse Literatuurprijs voor Fictie en Non-Fictie heeft meer dan 28 jaar ervaring in het selecteren van mooie, literaire verhalen en ECI kan deze boeken vervolgens onder de aandacht brengen van boekliefhebbers", aldus ECI-directeur Josja Zijlstra.

De voorzitter van de organiserende stichting, Winnie Sorgdrager, voegt daar aan toe: "Na een jarenlange vruchtbare samenwerking met AKO ziet de Stichting uit naar een nieuwe periode met ECI.''

De eigenaar van de nieuwe sponsor van de literatuurprijs, media- en marketingbedrijf Novamedia, is ook eigenaar van uitgeverij Nieuw Amsterdam en van boekhandel Scheltema in Amsterdam. Daarnaast is het de bedenker van de Postcode Loterij.