Adriaan van Dis staat op de longlist van de IMPAC Dublin Literary Award, de grootste literatuurprijs ter wereld. Dat heeft de jury maandag bekendgemaakt.

De Engelse vertaling van Tikkop, die in 2010 gepubliceerd werd, is genomineerd voor de prijs.

In Betrayal, de Engelse vertaling van Tikkop, vertelt de geschiedenis van twee blanke mannen: de Nederlander Mulder en de Zuid-Afrikaan Donald. 

Ook Jeroen Leinders maakt kans op de prestigieuze prijs. De Nederlandse schrijver maakte het boek Tula The Revolt over de slavenopstand op Curaçao.

De schrijvers zijn omringd door grote buitenlandse namen, waaronder J.K. Rowling, Karl Ove Knausgard, Margaret Atwood en Donna Tartt.

100.000 euro

Eerder behaalden onder andere boeken van de schrijvers Wieringa, Grunberg, Mulisch, Enquist, Japin en Margriet de Moor de IMPAC-longlist. Gerbrand Bakker bereikte tweemaal de shortlist en won hem eenmaal. Het is nu afwachten of Van Dis de shortlist haalt. De shortlist wordt op 15 april bekendgemaakt. De Award zal 17 juni worden uitgereikt.

De winnaar van de IMPAC Dublin Literary Award ontvangt een bedrag van 100.000 euro. Daarmee is het de grootste internationale literatuurprijs ter wereld.