Woordenboekenuitgever Van Dale heeft tien woorden genomineerd voor de verkiezing van Woord van het Jaar. 

De woorden die kans maken op de titel zijn: fotobom, jihadgezin, moestuinsocialisme, stemfie, crimiclown, dagobertducktaks, clownspiet, kalifaatganger, straatintimidatie en wegkijkstaat.

Vanaf dinsdag tot en met 15 december kan er worden gestemd op woordvanhet jaar.nl.

De verkiezing van Van Dale wordt sinds 2007 gehouden in het hele Nederlandse taalgebied. Het gaat om woorden die ontstaan in de media. Ze raken vaak in zwang door een nieuwsfeit en zijn min of meer blijvend in het dagelijkse taalgebruik. Vorig jaar won het woord selfie.

Het publiek nomineerde ook een aantal nieuwe woorden, zoals gendervakantie, Facebookvoyeur, loomen, koopkathedraal en wokakkoord.

Boterhammentaks

Voor Vlaanderen selecteerde Van Dale onder meer de nieuwe Vlaamse woorden boterhammentaks (vergoeding voor het oppassen op kinderen die 's middags op school blijven eten), faunatrap (trap voor dieren die in het water zijn beland) en flitsmarathon (omvangrijke snelheidscontrole).

Ook kamikazecoalitie (regeringscoalitie die gedoemd lijkt te mislukken), kopspringer (stier die aan de verkeerde kant wil dekken) en wormburger (hamburger van insecten) zijn genomineerd.