Michel van Egmond is de winnaar van de NS Publieksprijs met zijn boek Kieft. Het is daarmee het beste boek van 2014 volgens het publiek. 

Dat is woensdagavond bekendgemaakt in De Wereld Draait Door. De biografie over oud-voetballer Wim Kieft kreeg ruim 28 procent van alle stemmen.

In Kieft vertelt de oud-voetballer voor het eerst over zijn geheim dat hij twintig jaar droeg. "Het is een verslag van een bittere strijd tegen zijn verslaving, schaamte, eenzaamheid en angst, maar ook over een voorzichtige wederopstanding", aldus de jury. 

Het is de tweede keer dat Van Egmond de prijs heeft gewonnen. Vorig jaar was zijn boek Gijp de beste volgens het publiek. Het is voor het eerst in de geschiedenis van de NS Publieksprijs dat een auteur de prijs twee keer op rij heeft gewonnen. 

Van Egmond krijgt een geldprijs van 7.500 euro en een sculptuur gemaakt door Jeroen Henneman. Bovendien mag hij een jaar lang eerste klas reizen met de trein. 

Best verkocht

De afgelopen weken kon er gestemd worden op de zes genomineerde boeken. Ze behoren tot de best verkochte titels in de periode mei 2013 tot mei 2014. Daarnaast kon er ook gekozen worden op een ander boek.

De andere kanshebbers op de NS Publieksprijs waren Toen ik je zag van Isa Hoes, Debet van Saskia Noort, De Kraamhulp van Esther Verhoef, Geachte heer M. van Herman koch en Ventoux van Bert Wagendorp.

In totaal hebben ruim 88.400 mensen hun stem uitgebracht. Ook mocht een kernjury van 275 liefhebbers van boeken een duit in het zakje doen.