Helder verhaal over de voedselindustrie: (on-)gezond eetgedrag met oorzaken en oplossingen.

Aan suiker in ons eten valt niet meer te ontsnappen, het is als slecht weer. Suiker is een van de dikmakers in ons moderne voedingspatroon, en eetgedrag is het vakgebied waar "eetprofessor" Seidell al vijfendertig jaar onderzoek in doet.

Ongezond eten endito eetgedrag zijn een serieus probleem geworden, en er is een waar doolhof ontstaan met voedselfilosofieën, vitamineprofeten, superfoodies en verantwoorde programma's.

Dit boek tracht een soort kompas te zijn in de diffuse voedselmarkt waar miljarden in omgaan. Niet dat de auteurs van het boek pretenderen het beter te weten dan andere lectuur op dit gebied, schrijven ze in het voorwoord.

Verwarring

Wel denken ze "de verwarring te kunnen verklaren, en hopelijk ook te verminderen. (...) Het is onvermijdelijk dat er soms sprake is van enige overlap in de tips en conclusies bij diverse onderwerpen." Daar zit geen woord Spaans bij.

Seidell heeft zich voor zijn aanpak deels laten inspireren door de werkwijze van de Joodse arts Samuel Sarphati (1813 - 1866). Sarphati zocht naar de oorzaken van ziektes en epidemieën in plaats van symptomen te bestrijden.

Wat Seidell beoogt, is het publiek zoveel mogelijk op de hoogte te brengen en zich bewust te maken van waar ze hun boodschappenkarretjes mee volladen. Tevens belicht hij de overige oorzaken van ongezond eetgedrag, zoals omgeving, opvoeding, cultuur, budget.

Opgesausd

Wat dat betreft is het opmerkelijk dat de auteurs in dit boek van nog geen tweehonderd bladzijden toch redelijk uitgebreid kunnen ingaan op de hele foodchain plus vertakkingen.

Vanaf herkomst van vele voedselsoorten tot wat er op ons bord terecht komt, her en der opgesausd met anekdotes (een Amerikaanse presidentskandidaat die zich om zijn gewicht terugtrok uit de race) en weetjes (evolutie van de groentes) en grapjes (wervende teksten op verpakkingen, vaak niet onwaar maar zo bedrieglijk als een lichtekooi).

De stijl is uiteraard toegankelijk, zoals de meeste non-fictie voor het grote publiek tegenwoordig is, maar met name plezierig is de neutrale toon, die de wetenschapper typeert. Geen goeroetaal als "kom op, je kan het" of Dr. Phil-achtige aansporingen, maar sec de realiteit: dit is wat je in je mond stopt, en dat is (on-)gezond om die en die reden.  

Niettemin, toch het zoveelste boek op dit gebied.

Het voedsellabyrinth is verschenen bij uitgeverij Atlas Contact.