Cabaretière Marjolijn van Kooten worstelde jarenlang met ernstige angsten en depressies. Iets wat relatief vaker voorkomt onder artiesten dan onder andere beroepsgroepen. 

Om het taboe over dit onderwerp te doorbreken schreef Van Kooten het boek Schijtluis, waarin ook veel andere BN'ers aan het woord komen.

Van Kooten, die een paniekstoornis heeft en zich angstig voelt in grote groepen mensen, vertelt openhartig over haar leven. Maar ook andere BN'ers die veel in de schijnwerpers staan, vertellen hun verhaal in het boek. Zo komen Sylvia Witteman, René van der Gijp en Ingmar Heytze voorbij.

Bijna 20 procent van de Nederlandse artiesten gaat gebukt onder angsten en depressies. Een derde gebruikt medicatie om de klachten te verminderen, aldus LUMC-onderzoekster en psychiater Esther van Fenema. ''De angsten bij deze beroepsgroep kunnen zo hoog oplopen dat artiesten denken dat ze gek worden of doodgaan. Ook zelfmoordgedachten komen voor.''

Van Kooten heeft haar angsten tegenwoordig onder controle dankzij medicijnen en therapie. ''Ik wil met mijn boek laten zien dat je ondanks je angststoornis toch gelukkig kan worden.''