De Amerikaanse actrice en schrijfster Lena Dunham (28) blaast de Europese tournee af voor de promotie van haar boek Not that Kind of Girl. Dunham vloog zondagmorgen vanaf Schiphol terug naar New York.

Dat bevestigt uitgeverij Meulenhoff Boekerij. Dunham voelde zich niet goed en had al langere tijd last van rugpijn.

Zaterdagavond was de maakster van de succesvolle HBO-serie Girls nog in Amsterdam, waar ze tijdens een uitverkocht evenement van maandblad Opzij vragen beantwoordde over haar autobiografie.

Woensdag publiceerde de conservatieve Amerikaanse website Truth Revolt een artikel over een passage uit Dunhams boek en beschuldigt de schrijfster ervan dat ze haar zusje op jonge leeftijd 'misbruikte'. 

Het in Dunhams ogen onschuldige experiment van een nieuwsgierige zevenjarige waarin ze het lichaam van haar jongere zusje aanraakt, werd door de site bestempeld als 'aanranding'.

Woedend

Dunham reageerde hier woedend op, wat zaterdag leidde tot veel commotie op Twitter. Zaterdag twitterde ze: "Ik vertel een verhaal over mijzelf als vreemd zevenjarig meisje. Ik weet zeker dat jullie, oude mannen, ook zulke verhalen hebben, die ik liever niet hoor."

Het is niet bekend of de publicatie mogelijk ook de reden was voor Dunhams plotselinge vertrek naar New York.

De schrijfster zou zondag een bezoek brengen aan de boekenbeurs in Antwerpen, waarna een tournee in Duitsland gepland stond. Het is niet bekend of Dunham haar tour later hervat.