Het gerechtshof in Arnhem laat zich vrijdag in hoger beroep uit over het publicatieverbod van het boek met de verklaringen van kroongetuige Fred Ros. 

Vorige week bepaalde de kortgedingrechter dat het boek de komende zes maanden niet op de markt gebracht mag worden. Fred Ros is de kersverse kroongetuige in het Amsterdamse liquidatieproces Passage.

Het Openbaar Ministerie (OM) had de samensteller van het boek, journalist Hendrik-Jan Korterink, voor de rechter gedaagd om verschijning van het boek te voorkomen. Volgens het OM rijdt publicatie van Ros' verklaringen het lopende liquidatieproces in hoger beroep in de wielen.

Daarnaast bemoeilijkt het beoogde boek andere opsporingsonderzoeken waar politie en justitie in Amsterdam nog mee bezig zijn, aldus het OM, en ontstaan er veiligheidsrisico's voor een aantal potentiële getuigen.

Beroep

Korterink tekende beroep aan tegen het publicatieverbod. Ook het OM legde zich niet bij het vonnis neer, omdat het zich niet kan vinden in de periode van zes maanden. Volgens het OM moet het boek voor de duur van het Passageproces uit schappen van de boekhandel blijven.

Twee verdachten in Passage hebben zich ook in de procedure gemengd, aan de zijde van het OM. Ook zij zijn tegen verschijning van het boek.

Fred Ros wordt volgende week voor het eerst op een openbare zitting van het hoger beroep van Passage gehoord.

De liquidaties en veroordeelden in het Passageproces