In de nieuwe thriller van John Grisham zijn de vaste ingrediënten aanwezig. David tegen Goliath in de rechtszaal en inhalige praktijken van de multinationals. 2, 5 sterren

In Dilemma richt Grisham zijn pijlen op de mijnbouw, en hij neemt en passant de crisis mee.

De economische malaise kost een jonge advocate haar baan in New York, en als ze een jaar vrijwilligerswerk doet in de provincie, mag ze misschien bij de baas terugkomen. Bestaat er zoiets in de werkelijkheid?

Het lijkt een vrij absurde optie van een werkgever, maar het levert Grisham in elk geval zijn nieuwe leading lady op.

Ze heet Samantha Kofer en tot dusver was ze een kantooradvocate die nooit een rechtszaal van binnen had gezien. Haar beide - gescheiden - ouders zijn werkzaam in het juridische systeem.

Dat ze het vak met de paplepel ingegoten kreeg, is de voornaamste achtergrondinformatie waarmee Grisham zijn personage voorziet, maar karakterontwikkeling was überhaupt nooit zijn sterkste kant.

Kwalijk geval

Het gaat de auteur om een kwalijk geval aan de kaak te stellen, en hij heeft er haast mee. Samantha belandt rap in een dorp in de bergen van de Amerikaanse staat Virginia, waar de authentieke mijnbouw is vervangen door het verschrikkelijke stripmining.

In plaats van naar steenkool te graven in gangen, wordt de berg, met wildlife en al, gestript alsof zijn hoed wordt afgezet, om makkelijker toegang tot de steenkool te krijgen.

Het proces gaat gepaard met explosieve krachten die de hele omgeving op zijn grondvesten doen schudden en afvalmateriaal dat niet adequaat wordt afgevoerd. Naast de ecologische kaalslag kost dat mensenlevens. De mannen achter deze verfoeilijke praktijken hebben de overheid in hun zak en zijn derhalve geknipt voor een Grisham-thriller.

Samantha wordt aan locale advocaten gekoppeld die opboksen tegen de steenrijke overmacht en deze city laywer leert in deze uithoek wat menselijk leed van dichtbij betekent. Dat klinkt wat braafjes, en dat is deze thriller ook. Dilemma is niet Grishams beste, met name de lange passages over de mijnbouw hadden spannender gekund,  maar zoals altijd zit bij deze auteur dat hart weer precies op de goede plek.

En zo houd je toch een zwak voor die man.

Dilemma is verschenen bij A.W. Bruna Uitgevers, in een vertaling Jolanda te Lindert.