De Toneelgroep Amsterdam gaat de komende jaren drie romans van Louis Couperus op het toneel brengen. Het eerste project, De stille kracht, gaat in september 2015 in première. 

Eric de Vroedt bewerkt het boek en Ivo van Hove voert de regie. Later volgen nog Van oude mensen, de dingen die voorbijgaan en De boeken der kleine zielen.

"Voor mij is Couperus de meest mondiale schrijver uit de Nederlandse literatuur", aldus Van Hove.

"Hij behandelt thema's die de Nederlandse grens ver overstijgen en de wereld aanbelangen. Als een ware kosmopoliet schrijft hij met open blik over mensen die vaak een te nauwe blik op het leven en de maatschappij hebben. Juist nu heeft de wereld schrijvers als Couperus nodig."

Westerse cultuur

Couperus' meesterwerk De stille kracht (1900) is een visionaire roman die de westerse cultuur als onverzoenbaar tegenover de oosterse plaatst. De Nederlandse kolonisator kan niet op tegen de oosterse 'stille kracht' die onderhuids aanwezig is en een trage slijtage aanricht.

De westerling domineert en controleert, maar blijkt niet in staat de kern van het oosten te raken en de Indische cultuur te overheersen. Wat rest is een machteloze westerse mens in het Indische woud.

In de magistrale psychologische thriller Van oude mensen, de dingen die voorbijgaan (1906) wordt een familie achtervolgd - verpletterd zelfs - door een mysterieuze misdadige gebeurtenis uit een ver verleden.

Met De boeken der kleine zielen (1901-1903) toont Couperus opnieuw zijn vooruitziende blik. In een verstikkend (Haags) milieu dat bol staat van conventies, trachten mensen zich los te maken om geleidelijk aan tot nieuwe, alternatieve relatievormen te komen. Het is de bedoeling dat deze voorstelling uit meerdere delen gaat bestaan.