De Zweedse modeketen H&M viert een decennium aan samenwerkingen met bekende modeontwerpers in een nieuw boek.

Dit meldt Women's Wear Daily donderdag.

Tien jaar geleden verbaasde Karl Lagerfeld vriend en vijand door samen te werken met de keten, waardoor zijn relatief prijzige ontwerpen ook voor het grote publiek betaalbaar werden. In de jaren erna werd de designersamenwerking ieder jaar een groot succes.

Onder anderen de ontwerpers Viktor & Rolf, Roberto Cavalli, Donatella Versace en Stella McCartney maakte speciale collecties voor H&M. Dit jaar (6 november) onthult Alexander Wang zijn creaties voor het merk.

Lange rijen

Vorig jaar maakte de Franse modeontwerpster Isabel Marant een collectie voor de Zweedse keten. Nederlandse modeliefhebbers stonden toen in lange rijen voor de winkels om een kledingstuk te bemachtigen.

"Goedkoop is niet meer cheap, dankzij deze samenwerkingen", aldus Lagerfeld in het terugblikkende boek. "Ik had nooit verwacht dat dit zo'n succes zou worden."

Het boek, genaamd The First Ten Years, toont achter de schermen beeld van de samenwerkingen. Ook blikken verschillende modeontwerpers terug op de kledingstukken die zij ontworpen hebben.

Unicef

Het gedenkboek is vanaf 6 november verkrijgbaar in ruim 250 internationale winkels. Van ieder boek (prijs 29,99 euro) gaat een kwart van de opbrengst naar Unicef.

Naast het boek wordt er ook een overzichtstentoonstelling uitgebracht van de designersamenwerkingen. Deze wordt op 27 oktober geopend in New York.