Het boek De Ros-tapes met verklaringen van Fred Ros, kroongetuige in het liquidatieproces Passage, mag voorlopig niet verschijnen. 

Dat heeft de rechtbank in Zutphen dinsdagavond bepaald in een kort geding. "Publicatie van het boek wordt met zes maanden opgeschort", aldus een woordvoerder namens de rechtbank.

Het geding was aangespannen door het Openbaar Ministerie (OM). Verdachten Ali A. en Dino Soerel in het Passageproces sloten zich dinsdagmiddag bij het OM aan. Het OM noemde het eerder al zeer kwalijk als de verklaringen integraal op straat zouden komen te liggen.

De rechter heeft bepaald dat 2.500 exemplaren van het boek die al in dozen bij distributeurs liggen, moeten worden teruggehaald vanwege "de verstorende werking die deze gedetailleerde publicatie kan hebben in de strafzaak Passage".

Het OM is blij met de uitspraak "en beraadt zich er nog op of de periode van zes maanden voldoende soelaas biedt. De uitspraak geeft ruimte, maar het lijkt nog geen definitieve oplossing."

Het boek, waarin verklaringen van Fred Ros zijn gebundeld, zou dinsdag verschijnen en is samengesteld door misdaadjournalist Hendrik-Jan Korterink.

Overeenkomst

Onlangs sloot het OM een overeenkomst met Ros, die eerder dertig jaar cel kreeg voor zijn rol bij liquidaties en pogingen of plannen daartoe.

In ruil voor zijn voor anderen belastende verklaringen, zal het OM in hoger beroep de strafeis terugbrengen tot vijftien jaar. Het OM hoopt met de verklaringen van Ros de opdrachtgevers van liquidaties veroordeeld te krijgen.