Alle kluisverklaringen van de kroongetuige Fred Ros in het liquidatieproces Passage komen uit in boekvorm. 

Nadat er al eerder details uit het proces lekte zal de gehele biecht in ruim 450 pagina’s worden verteld in het boek De Ros Tapes. Dat meldt EenVandaag.

Het boek wordt geschreven door misdaadjournalist Hendrik Jan Korterink. Naast de biecht van Ros staan ook alle details rondom het Passageproces in De Ros Tapes.

Het Openbaar Ministerie (OM) reageerde eerder al geërgerd op het lekken van details uit het proces. Daarop riep het OM op terughoudendheid, zodat het monsterproces niet zou worden belemmerd.

Kroongetuige

Ros werd pas eind september geïntroduceerd als nieuwe kroongetuige in het Passageproces. De introductie van Ros in Passage gaat tot vertraging van het al jaren durende proces leiden. Ros zal op 4 en 6 november voor het eerst worden gehoord.

Het gaat om een inleidend verhoor. Ros moet later naar verwachting nog veel vaker voorkomen. Momenteel wordt uitgebreid onderzoek verricht naar wat Ros de afgelopen maanden heeft verklaard. Dat onderzoek is naar verwachting op 1 december afgerond.

'Kroonleugenaar'

Wanneer het naderende verhoor gaat plaatsvinden, wordt pas in december bepaald. Vanaf 15 december houdt het hof in Passage vier dagen lang een zogeheten regiezitting, waarin onderzoekswensen van Openbaar Ministerie (OM) en advocaten worden besproken.

Ros is zelf ook verdachte in het proces en heeft in eerste instantie, bij de rechtbank, dertig jaar cel gekregen voor de moord op kroegbaas Thomas van der Bijl. Door zijn biecht is zijn celstraf gehalveerd. 

Ook zit Ros in een getuigenbeschermingsprogramma. Mensen in dit programma krijgen een nieuwe identiteit, eventueel wordt hun uiterlijk veranderd en krijgen ze een nieuwe woonplek, waarschijnlijk in het buitenland. Ze moeten daarnaast alle banden met familie en vrienden verbreken, zodat geen enkel spoor naar hen kan leiden

De deal met deze nieuwe kroongetuige zorgde voor grote commotie onder verdachten en advocaten in Passage. Hij zou tegenstrijdig verklaren en wordt door onder andere Dino S. ‘kroonleugenaar’ genoemd. 

De liquidaties en veroordeelden in het Passageproces