Chantal van Gastel had nooit gedacht dat ze het als schrijfster zo ver zou schoppen.

"Ik wist niet dat je met schrijven je brood kon verdienen", vertelt ze aan het AD.

Daarom besloot Van Gastel in eerste instantie te gaan studeren. "Maar in het tweede jaar voelde ik dat ik mezelf tekort deed. Ik brak mijn opleiding af om mijn passie te volgen: schrijven."

Toch durfde de 34-jarige schrijfster zich, ondanks haar succesvolle debuut Zwaar verliefd, niet gelijk alleen maar op het schrijven te richten. "Daarnaast had ik een baan bij een boekhandel en later bij een notaris- en een accountantskantoor", aldus de schrijfster.

Droom

Twee jaar geleden heeft Van Gastel haar kantoorbaan opgezegd om zich helemaal op het schrijven te kunnen storten. "Een grote stap, maar ik moest mijn droom nastreven. En ik heb er nog geen dag spijt van gehad. De grote schare trouwe fans, de 300.000 verkochte boeken, de prijzen die ik heb gewonnen - als je me vooraf had verteld dat het zo zou lopen, had ik je niet geloofd."

Van Gastel denkt dat haar boeken zo populair zijn vanwege de herkenbaarheid en de levendigheid van haar personages. "En het feelgood-aspect zal ook helpen. Ik wil je meeslepen in alle emoties, een lach én een traan, maar ik vind het belangrijk dat je het boek met een plezierig gevoel dichtslaat."

Kritiek dat haar boeken niet literair zijn, legt ze naast zich neer. "Het maakt mij niet uit, zo lang ik de lezer maar kan raken. Het ergert me alleen als mensen zeggen dat iets een ‘makkelijk geschreven boekje’ is, of een ‘inhoudsloos tussendoortje’."