De Duitse oud-bondskanselier Helmut Kohl sleept de schrijver van zijn biografie voor de rechter. Heribert Schwan komt binnenkort met een boek over de CDU-politicus en Kohl wil dat verhinderen. 

Schwan putte voor het boek onder meer uit gesprekken die hij had met Kohl en waarbij de oud-bondskanselier zich laatdunkend uitlaat over partijgenoten als Angela Merkel.

De gesprekken tussen Kohl en Schwan dateren uit de jaren 2001 en 2002. De net teruggetreden politicus klaagt onder meer over zijn minister van Arbeid Norbert Blüm en over minister-president Christian Wulff van Nedersaksen, die het later tot president zou schoppen.

Bijzonder kritisch is hij over de huidige bondskanselier van Duitsland. ''Mevrouw Merkel kon niet eens netjes met mes en vork eten''. Ook over haar politieke kennis en die van de vroegere CDU-fractievoorzitter Friedrich Merz was hij weinig flatteus. ''Die Merkel heeft geen flauw benul, en de fractievoorzitter is een politiek klein kind.''

Enkele jaren voor de gesprekken was Kohl van zijn politieke troon gestoten en de verbittering daarover sijpelt duidelijk door in zijn uitlatingen. "Bij Blüm hoort het woord verrader", aldus Kohl die zich afvroeg hoe hij zich zo had kunnen vergissen in het karakter van de minister. Christian Wulff krijgt hetzelfde oordeel. "Dat is een echt grote verrader. Tegelijkertijd is hij ook een nul."