De Amerikaanse journalist Glenn Greenwald krijgt dit jaar de gerenommeerde Geschwister-Scholl-Preis van de stad München.

De medestander van NSA-klokkenluider Edward Snowden krijgt de onderscheiding voor zijn boek No Place to Hide: Edward Snowden, the NSA and the U.S. Surveillance State, in het Nederlands verschenen onder de titel De Afluisterstaat.

"Als bevlogen en hartstochtelijk journalist waarschuwt Glenn Greenwald voor een machtig inlichtingenapparaat die onze privésfeer en de grondvesten van de democratie dreigt te ondergraven", luidt het woensdag gepubliceerde juryoordeel.

Aan de prijs, vernoemd naar de Duitse verzetsstrijders Hans en Sophie Scholl, is een prijs verbonden van 10.000 euro. De onderscheiding wordt op 1 december in München uitgereikt.

Gauck

In 2010 kreeg Joachim Gauck de prijs. Hij schopte het twee jaar later tot president van Duitsland. En de in 2006 vermoorde Russische journaliste Anna Politkovskaya kreeg een jaar na haar dood de prijs postuum toegekend.

Boeken die volgens de jury getuigen van een onafhankelijke geest en die de burgerlijke vrijheid, de morele, intellectuele, en esthetische moed bevorderen, komen in aanmerking voor de prijs.