Kinderboekenschrijver Jan Paul Schutten (43) is dit jaar de winnaar van de Gouden Griffel, de prijs voor het beste kinderboek van het afgelopen jaar. 

Hij is onderscheiden voor zijn boek Het raadsel van alles wat leeft, zo werd dinsdagavond bekendgemaakt tijdens het Kinderboekenbal in het Spoorwegmuseum in Utrecht.

Het raadsel van alles wat leeft gaat over planten, dieren en mensen. Schutten beschrijft de evolutie van het leven, van het pantoffeldiertje tot het ontstaan van de mens.

Het is volgens de Griffeljury "een briljant boek dat ondanks het inhoudelijk zware thema licht en lucht kent en tot nadenken en lachen verleidt. Niet snel zal opnieuw een boek verschijnen met zo'n grootse ambitie en meesterlijke uitwerking."

Het is al de derde prijs voor Het raadsel van alles wat leeft, dat vorig jaar hoog in de Bestseller 60 stond. Vorige week won illustrator Floor Rieder het Gouden Penseel voor haar tekeningen in het kinderboek.

Gouden Tulp

Schutten won eerder dit jaar de Gouden Tulp, de prijs voor het beste informatieve boek van het jaar. Het is drie keer eerder voorgekomen dat een kinderboek zowel met de Gouden Griffel als het Gouden Penseel is bekroond.

Het Kinderboekenbal is de traditionele opening van de Kinderboekenweek, die tot en met 12 oktober duurt. Het evenement beleeft dit jaar zijn 60e editie en heeft daarom 'Feest!' als thema.