Floor Rieder (29) is de winnaar van het Gouden Penseel, de jaarlijkse prijs voor het kinderboek met de beste illustraties.

Rieder kreeg de prijs woensdagavond in het Rijksmuseum in Amsterdam voor haar tekeningen in het boek Het raadsel van alles wat leeft.

Volgens de jury zijn de illustraties in haar eerste kinderboek zwierig, grappig, vernieuwend en informatief. ''Dat alles tezamen tref je maar zeer zelden aan bij kinderboekenillustraties. Het raadsel van alles wat leeft is de meesterproef van Rieder, een kunstwerk van een boek.''

Het is geschreven door Jan Paul Schutten. Die won daarmee eerder de Gouden Tulp, de prijs voor het beste informatieve boek van het jaar. Het raadsel van alles wat leeft, over planten, dieren en mensen, stond vorig jaar hoog in de Bestseller 60.

Gulden palet

Het Gulden Palet, de bekroning voor het werk van een buitenlandse illustrator, gaat naar de Belg Anton Van Hertbruggen voor zijn tekeningen in Het hondje dat Nino niet had.

''Hij geeft je het gevoel dat je met een doorgewinterde artiest te maken hebt, terwijl hij pas aan het begin van zijn carrièrepad staat'', oordeelde de jury. ''Hij wordt een grote: dat bewijst dit boek.'' Edward van de Vendel is de auteur van dit kinderboek.

De originele prenten van de winnaars zijn tot en met 11 januari te zien in het Rijksmuseum. Op 30 september wordt de Gouden Griffel uitgereikt, de prijs voor het best geschreven kinderboek.