Het Gouden Boekje met de titel Houtje en Blauwtje is dit jaar aan het Stedelijk Museum in Amsterdam gewijd.

Voor Houtje en Blauwtje liet schrijfster Joke van Leeuwen zich inspireren door werk van Karel Appel dat in het museum hangt. 

Het thema van het Gouden Boekje van dit jaar is verwondering. 

De personages Houtje en Blauwtje 'wonen' in de schilderijen van Karel Appel en voelen zich erg bijzonder. 's Nachts komen Houtje en Blauwtje tot leven. Ze vliegen dan het museum uit en ontdekken dat mensen ook heel bijzonder zijn.

Van Leeuwen en het Stedelijk Museum willen kinderen met dit verhaal uitnodigen om goed te kijken. 

De Gouden Boekjes zijn bestemd voor kinderen en worden elk jaar uitgebracht. Het is een jarenlange traditie die stamt uit de Tweede Wereldoorlog.

Ondanks de papierschaarste in die tijd, wilden de initiatiefnemers toch een betaalbaar kinderboekje publiceren voor een breed publiek. De Gouden Boekjes gingen de hele wereld over en werden in Nederland ongekend populair.

De schrijfster van dit jaar, Joke Van Leeuwen, behoort tot Nederlands bekendste schrijfsters. Ze schreef onder andere romans, dichtbundels en kinderboeken. Haar werk werd veelvuldig bekroond en in vele talen vertaald. Andere bekende schrijvers van de Gouden Boekjes waren onder meer Annie M.G. Schmidt en Han G. Hoekstra.

Het Gouden Boekje Houtje en Blauwtje wordt op 1 oktober uitgebracht. In het kader van de Kinderboekenweek zal Van Leeuwen op 15 oktober in het Stedelijk Museum voorlezen uit Houtje en Blauwtje.