Door een rechtszaak te voeren over Mein Kampf is er meer belangstelling gekomen voor het boek van Adolf Hitler.

Dat stelt galeriehouder Michiel van Eyck, die dinsdag tijdens een zogeheten regiezitting voor het eerst voor de rechter moest komen omdat hij het verboden boek in zijn Amsterdamse winkel had verkocht.

"Ik verkocht het boek al zes jaar, en er was bijna nooit belangstelling voor. Totdat er vorig jaar aangifte tegen me werd gedaan." Het verbod op het boek werkt averechts, meent Van Eyck.

"Was Mein Kampf niet verboden geweest, dan was het ook allang vergeten. Maar op internet is het inmiddels al 20.000 keer gedownload."

Op internet is het bovendien gratis, zegt Van Eyck. "Zou men dan nog bij mij een duur, vrijwel onleesbaar antiquarisch boek gaan kopen om zich tot Jodenhaat te laten inspireren?"

De paar exemplaren die hij verkocht gingen vooral naar historici die het in hun boekenkast wilden hebben. Hij vroeg zo'n 150 euro per boek.

Aangifte

Federatief Joods Nederland deed in oktober aangifte wegens de verkoop van het boek in de Totalitarian Art Gallery. Justitie besloot de galeriehouder in juni te vervolgen. Het boek bevat uitlatingen die beledigend zijn voor Joden en zet aan tot haat, discriminatie en gewelddadig optreden tegen Joden, stelt het Openbaar Ministerie.

De zaak wordt 31 oktober inhoudelijk behandeld. Van Eyck doet zelf de verdediging, zonder advocaat.