De Amsterdamse Galeriehouder Michiel van Eyck verdedigt zichzelf in de rechtszaak over Mein Kampf van Adolf Hitler. Een advocaat is volgens hem 'niet nodig'.

Van Eyck is niet juridisch onderlegd. "Ik heb alleen een zwemdiploma", laat hij maandag weten. Dinsdag dient een zogenoemde regiezitting over de kwestie.

Van Eyck is volgens het Openbaar Ministerie strafbaar, omdat hij het antiquarische boek niet heeft verkocht met een wetenschappelijk of journalistiek doel. De galeriehouder heeft bij de verkoop volgens het justitie geen 'voorlichting over discriminatie of feitelijke informatie over discriminatie willen geven', terwijl hij wel op de hoogte was van het controversiële karakter van het boek.

Hitler schreef Mein Kampf in de jaren twintig van de vorige eeuw. In het boek staan zijn ideeën over politiek, ras en Duitsland. Het boek bevat beledigende uitspraken over joden en zet aan tot haat, discriminatie en geweld tegen joden.

Aangifte

Federatief Joods Nederland deed in oktober aangifte tegen de verkoop door de Totalitarian Art Gallery in Amsterdam. Het OM besloot in juni over te gaan tot vervolging, nadat twee boekwerken in beslag waren genomen.

Van Eyck heeft zijn zaak met 'veel mensen' besproken en maakt zich geen zorgen. Hij is niet van plan de rechter te bestoken met paperassen en neemt naar eigen zeggen alleen zijn goede gedrag mee.

Wanneer de zaak inhoudelijk wordt behandeld, wordt naar verwachting dinsdag bekend.