De vader van de Noorse massamoordenaar Anders Breivik voelt zich ''enigermate'' schuldig aan het bloedbad dat zijn zoon in de zomer van 2011 aanrichtte. 

Dat blijkt uit een boek van Jens Breivik, dat naar verwachting in oktober uitkomt. De uitgever gaf volgens de BBC donderdag enkele fragmenten vrij.

''Wat zou er zijn gebeurd, als ik een betere vader was geweest? Zou Anders dan hebben gedaan wat hij nu deed?'', vraagt Jens Breivik zich af. De gepensioneerde diplomaat die in Zuid-Frankrijk woont, verliet Breiviks moeder, toen de jongen een jaar oud was.

Jens zegt dat hij daarna maar weinig contact met zijn zoon had. Hij zou bij de scheiding tevergeefs hebben geprobeerd de voogdij over zijn zoon te krijgen.

In de tijd dat Anders Breivik een tiener was, zou hij alle contact met zijn vader hebben verloren. Jens Breivik heeft de afgelopen twee jaar het contact met Anders hersteld, maar hij heeft het manuscript van het boek niet aan zijn zoon laten lezen.

Tiran

Ook de vorig jaar maart overleden moeder van Breivik heeft een boek over haar zoon gepubliceerd. Daarin werd de vader beschreven als een tiran. Hun zoon was volgens zijn moeder aardig en zorgzaam totdat hij ''een obsessieve stoornis'' kreeg.

Anders Breivik zit een gevangenisstraf van 21 jaar uit voor een bomaanslag in het centrum van Oslo en het bloedbad op het vakantie-eiland Utøya daarna. Daar was de jongerenbeweging van de regerende sociaaldemocraten bijeen. In totaal 77 mensen verloren het leven. Breivik voerde politieke motieven voor zijn daden aan en stelde dat de sociaaldemocraten de overname van Noorwegen door moslims bevorderden.