Honderden Amerikaanse auteurs hebben een protestbrief ondertekend waarin ze Amazon beschuldigen van onethische praktijken. De webwinkel zou schrijvers het leven zuur maken om hun uitgever onder druk te zetten. 

''Niemand wint als boeken worden gegijzeld'', klagen de auteurs in de brief.

De schrijvers kiezen nadrukkelijk geen partij in het conflict tussen de webwinkel en uitgeverij Hachette, die naar verluidt ruziën over de prijs van e-boeken.

Sindsdien zou Amazon de auteurs pesten die zijn aangesloten bij de uitgeverij, bijvoorbeeld door de levertijd van hun boeken drastisch te verhogen.

Jeff Bezos

De schrijvers, onder wie bestsellerauteurs Stephen King en John Grisham, vinden het onterecht dat hun vakgenoten betrokken raken bij het zakelijke conflict.

''We roepen Amazon op het conflict met Hachette op te lossen zonder schrijvers verder te beschadigen en zonder het blokkeren of het vertragen van de verkoop van boeken aan klanten'', schrijven ze in de protestbrief. De deelnemende schrijvers roepen hun ''trouwe lezers'' op een mailtje te sturen naar Amazon-baas Jeff Bezos.

Teruggeslagen

Amazon heeft inmiddels teruggeslagen met een eigen open brief. Volgens de webwinkel vraagt de uitgeverij veel te hoge prijzen voor e-boeken, waarvan de productiekosten veel lager liggen dan bij gedrukte exemplaren. Het bedrijf roept lezers op Hachette-CEO Michael Pietsch te mailen, met het verzoek de boekprijzen te verlagen.

De webwinkel noemt het redelijk dat schrijvers niet betrokken willen raken bij het conflict, maar wijst met een beschuldigende vinger naar Hachette. Amazon zou maar eigen zeggen diverse pogingen hebben gedaan om de auteurs te ontzien, maar de uitgeverij zou liever zien dat schrijvers wel lijden onder ruzie. Dat zou de positie van Hachette in het conflict verbeteren, aldus Amazon.