Illustrator en schrijver Sieb Posthuma is zondag overleden. Hij werd 54 jaar oud en overleed in zijn woonplaats Amsterdam. Posthuma laat zijn man, acteur Ton Meijer, achter.

Dat hebben uitgeverijen Querido en Gottmer in een verklaring bekendgemaakt.

"Hij zag niet langer licht in zijn leven", schrijven zijn werkgevers. Beide uitgeverijen "rouwen om het verlies van een fantastische illustrator, een inspirerende kunstenaar en bovenal een lieve vriend".

Posthuma was onder meer illustrator voor NRC Handelsblad en HP/De Tijd. Posthuma maakte meerdere bekroonde prenten(boeken) en had in NRC ruim tien jaar een wekelijks verhaal met tekeningen van foxterriër Rintje.

De laatste jaren werkte Posthuma met prinses Laurentien aan een reeks boeken over Mr. Finney. Het leverde ze een nominatie op voor de Jan Wolkers Prijs voor het beste natuurboek.

Gouden Penseel

Posthuma won twee keer het Gouden Penseel, de prijs voor het best geïllustreerde kinderboek van het jaar. In 2012 won hij de prijs voor zijn illustraties voor het boek Een vijver vol inkt, een dichtbundel met werk van Annie M.G. Schmidt.

In 2009 ging Posthuma er, dankzij zijn illustraties voor het boek Boven in een groene linde zat een moddervette haan, ook al met de prijs vandoor. Het Gouden Penseel is een zusterprijs van de Gouden Griffel, de prijs voor het beste Nederlandse kinderboek.

Kinderboekenmuseum

Posthuma studeerde aan de Rietveld Academie in Amsterdam. In het Kinderboekenmuseum in Den Haag is momenteel een overzichtstentoonstelling van zijn werk te zien. Zijn werk is uitgegeven in aan groot aantal landen in het buitenland.

Naast zijn werk als illustrator en schrijver ontwierp Posthuma ook diverse keren decors voor theater- en balletvoorstellingen. In 2000 ontwierp hij de kinderpostzegels.