Enkele Koranfragmenten die de Universiteit Leiden bezit, blijken ruim een eeuw ouder dan wetenschappers eerder dachten.

Ze dateren uit de tijd dat de Koran volgens de officiële islamitische leer voor het eerst op schrift is gezet.

Dat is volgens de universiteit gebleken uit een koolstofanalyse, die in Zürich in Zwitserland is uitgevoerd. De analyse van het perkament en papyrus uit Leiden is gedaan in het kader van een Frans-Duits onderzoek naar de vroege tekstgeschiedenis van de Koran.

De Leidse fragmenten dateren volgens die analyse uit 650 - 715 na Christus, terwijl eerder aan de periode 770 - 830 na Christus werd gedacht.

De officiële islamitische leer zegt dat de Koran tijdens het kalifaat van Uthman (644 - 656) voor het eerst op schrift is gesteld. Maar veel westerse islamologen zijn daar sceptisch over en denken dat de eerste Korangeschriften pas eeuwen later zijn gemaakt.

De datering die de koolstofanalyse heeft opgeleverd is in tegenspraak met die opvatting. Leiden bezit mogelijk enkele van de allereerste Koranfragmenten.

De Universitaire Bibliotheken Leiden (UBL) heeft extra geld uitgetrokken om het perkamenten fragment beter te bewaren. In eigen beheer is het fragment steviger gemaakt. In het najaar is een Leids fragment te zien op een tentoonstelling in de Erfgoedbibliotheek in Antwerpen.