Het opnieuw drukken van Adolf Hitlers Mein Kampf moet worden voorkomen in Duitsland, ook na 31 december 2015, wanneer het auteursrecht vervalt. 

Hierover hebben de ministers van Justitie van de zestien Duitse deelstaten donderdag overeenstemming bereikt.

Het manifest van de fascistische dictator is in Duitsland niet verboden.

Wel voorkomt de deelstaat Beieren, waarbij het auteursrecht berust, verdere verspreiding door er zelf geen gebruik van te maken en herdruk ook anderen te verbieden.

Volgens de ministers is het antisemitische Mein Kampf (Mijn strijd) een ''vreselijk voorbeeld van een mensverachtend geschrift''.

Gevoelens

''De hele democratische wereld kijkt naar Duitsland, en dan hebben we ook op een bijzondere manier te letten op de gevoelens van de overlevenden van de Holocaust.'' Dat zei de Beierse minister van Justitie, Winfried Bausback, na de conferentie met zijn collega-bewindslieden in Binz op het Duitse eiland Rügen.

Het Openbaar Ministerie (OM) in Amsterdam maakte vorige week bekend dat het de eigenaar van een galerie in Amsterdam vervolgt voor het verkopen en in voorraad hebben van het boek Mein Kampf.

Het boek bevat uitlatingen die beledigend zijn voor Joden en zet bovendien aan tot haat, discriminatie en gewelddadig optreden tegen Joden, aldus het OM.